Formy silikonowe do ciast to jedne z wielu akcesoriów, które są obowiązkowym elementem wyposażenia każdej cukierni, piekarni, kawiarni, a także zakładów przetwórstwa żywieniowego. Te niewielkie artykuły umożliwiają przygotowanie idealnych wypieków, a dzięki szerokiej ofercie możemy je tworzyć w wielu nietypowych kształtach. Dzięki temu, że foremki są wykonane z silikonu, ciasto do nich nie przywiera, a elastyczna budowa sprawia, że wyciąganie gotowych wypieków jest naprawdę proste i szybkie.
Jeżeli chcesz poznać inne ciekawy akcesoria i gadżety cukiernicze, które świetnie sprawdzą się zarówno w profesjonalnych lokalach gastronomicznych, jak i gospodarstwach domowych, to serdecznie zapraszamy do przeczytania całego artykułu. Życzymy miłej lektury!
Do czego służy wałkownica do ciasta?
Wałkownica do ciasta to profesjonalne urządzenia gastronomiczne, dzięki któremu jesteśmy w stanie szybko i sprawnie przygotować ciasto francuskie, ciasto na pizzę, ciasto drożdżowe czy ciasto na pierogi o idealnej grubości. Wałkowarki pozwalają stworzyć zarówno ciasto w kształcie koła, jak i prostokątne niewielkie placki – efekt jest uzależniony od urządzenia, które posiadamy.
Wałkownica do ciasta występuje w formie elektrycznej (jest to wersja droższa), jak i manualnej, a wybór konkretnego modelu jest uzależniony od indywidualnych preferencji każdego użytkownika oraz oczywiście posiadanego budżetu. Inwestycja w to urządzenie to skuteczny sposób na ułatwienie pracy kucharzom oraz personelowi pomocniczemu, a także usprawnienie procesu obróbki ciasta.
Gofrownica gastronomiczna – jaki model warto wybrać?
Czy istnieje na świecie osoba, która nie lubi pysznych, chrupiących gofrów? Nam również wydaje się, że to niemożliwe! Kruche ciasto w połączeniu z ulubionymi dodatkami: owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy kolorowymi posypkami jest uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i starszych. Aby mieć pewność, że goście naszego lokalu będą usatysfakcjonowani z jakości oferowanych przez nas słodkości, warto wyposażyć go w gofrownicę gastronomiczną.
Gofrownica gastronomiczna to urządzenie bardzo proste w obsłudze, które na rynku jest dostępne w wielu ciekawych opcjach. Przy jej użyciu możemy przygotować zarówno klasyczne, prostokątne gofry, jak i nieco bardziej wymyślne słodkości w ciekawych kształtach.
Jak działa palnik do creme brulee?
Bardzo ciekawym produktem, który jest obowiązkowym narzędziem do pracy każdego cukiernika, jest palnik do creme brulee. To niewielkie akcesorium umożliwia przyrządzenie tego pysznego deseru, który składa się z żółtek, cukru i śmietanki w odpowiednich proporcjach. Opcjonalnie wykorzystuje się również wanilię oraz inne ulubione dodatki. Ostatnim etapem przygotowywania tego deseru jest jego opalenie, a ten proces pozwala na karmelizację cukru.
Palnik do creme brulee może być wykorzystywany zarówno przez amatorów, jak i profesjonalistów, gdyż jest prosty i intuicyjny w obsłudze, a także zapewnia maksymalne bezpieczeństwo. Dzięki temu gadżetowi nie tylko opalisz deser, lecz także go podgrzejesz. Jest wielofunkcyjny i naprawdę uniwersalny. Wygodny, ergonomiczny uchwyt stabilnie leży w dłoni i ułatwia pracę.
Naleśnikarki gastronomiczne dla profesjonalistów
Ostatnimi już urządzeniami, o których musimy wspomnieć w tym artykule, są naleśnikarki gastronomiczne. Te niepozorne sprzęty pozwalają na przygotowanie naleśników o idealnej grubości i konsystencji, które dosłownie rozpływają się w ustach. Naleśnikarki gastronomiczne, podobnie jak gofrownicę, o których pisaliśmy wcześniej, są dostępne w wielu różnych wariantach. Najbardziej klasyczna jest naleśnikarka wyposażona w jedną płytę, natomiast można również zainwestować w urządzenia, które pozwalają na przygotowanie kilku naleśników jednocześnie.
Akcesoria i urządzenia, o których wspomnieliśmy w tym artykule, z pewnością spełnią wszystkie oczekiwania użytkowników! Przed dokonaniem zakupu warto dokładnie określić swoje potrzeby, gdyż zakupiony model z pewnością posłuży nam przez lata.
Treść sponsorowana.