27 lipca 2022

Czekoladowa babka cytrynowa – zachwyci Cię eksplozja smaków!

Dlaczego babki jadamy tylko na Wielkanoc? Nie mamy pojęcia, ale nie podoba nam się taki stan rzeczy! Dlatego buntujemy się i przygotowujemy babki wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Czyli dość często. Dziś czas na babkę czekoladową z nutą cytryny.

Pyszna babka czekoladowo-cytrynowa

Jeśli masz ochotę na idealne ciasto, które kojarzy się z Wielkanocą, przygotuj babkę czekoladową z nutą cytryny. Będzie smakować obłędnie. Zacznij od przesiania 250 gramów mąki i dodania do niej dwóch łyżeczek proszku do pieczenia. Wymieszaj całość. Sparz cytrynę, by pozbyć się pestycydów i zetrzyj żółtą część skórki na małej tarce. Sok z całej cytryny wyciśnij do miseczki. Teraz czas na utarcie kostki masła ze szklanką cukru pudru i czterema żółtkami. Gdy masa będzie jednolita, dodaj sok z cytryny i miksuj, by składniki pięknie się połączyły. Dodaj do tej miski suche składniki. Białka jajek ubij na sztywną pianę, a następnie przełóż ją do ciasta. Mieszaj delikatnie. Teraz dodaj do całości jeszcze dwa składniki – startą wcześniej skórkę cytryny i 20 gramów kakao. Mieszaj dokładnie, by ciasto stało się jednolite. Teraz włóż ciasto do keksówki i piecz je przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Gotową babkę możesz udekorować cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową. W obu wersjach smakuje doskonale.

Coś słodkiego na mniejszy głód

Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto czekoladowo-cytrynowe, a jednak nie chcesz robić całej babki, zrób muffiny czekoladowe z dodatkiem limonki lub cytryny. Potrzebujesz do tego mąki, jajek, cukru, masła, kakao oraz czekolady i kwaśnej śmietany. Niezbędny będzie też sok z limonki. Zacznij od roztrzepania dwóch jajek i dodania do nich soku z limonki i opakowania kwaśnej śmietany. Połącz całość dokładnie. Następnie roztop pół kostki masła i dodaj je do jajek. Wrzuć do miseczki również posiekaną tabliczkę czekolady, 200 gramów mąki, łyżeczkę sody i proszku do pieczenia, a także pół szklanki cukru oraz 3 łyżki kakao. Mieszaj dokładnie, aż uzyskasz gładką masę. Następnie ciasto przełóż do papilotek. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 20 minut. Muffiny są już gotowe – pyszne i lekko cytrynowe.

Niezależnie od tego, który deser wybierzesz, jesteśmy pewni, że zachwyci Cię smak połączenia wytrawnego kakao i kwasowości cytryny. Smacznego!

Materiał sponsorowany, przygotowany przez partnera serwisu

Powiązane treści

Salon tatuażu

Salon tatuażu

W dzisiejszych czasach salon tatuażu to miejsce, w którym można wyrazić swoją osobowość, upamiętnić ważne wydarzenia...

czytaj dalej