Dystrybucja artykułów spożywczych – kto się nią zajmuje?

[Głosów: 1   Average: 5/5]

Dobrze zaopatrzony sklep spożywczy, do którego można zajść w dowolnej chwili po różne potrzebne nam produkty, to luksus do którego bardzo łatwo przywyknąć. Dzisiejszym konsumentom być może nawet już spowszedniało to, że przechodząc przez swoją okolicę czy miasteczko mijają sporą ilość punktów handlowych, które zapraszają do środka kolorowymi reklamami i obietnicami promocji. Ale żeby taka sytuacja mogła być oczywistością dla tego grona konsumentów, ktoś musi się napracować, żeby wszystkie produkty na czas dotarły do sklepów.

Dystrybucja artykułów spożywczych – jak to działa?

Praca, która polega na rozwożeniu artykułów spożywczych po konkretnych sklepach, to jedno z zadań, jakie spoczywają na hurtowni – takiej która skupuje i sprzedaje dalej różnego rodzaju żywność. W budynku hurtowni, dzięki wysiłkom pracowników hali, znajdują spokojną przystań liczne produkty, które trafiły tu między innymi z dużych fabryk i nawet niedużych firm mniejszych producentów. Ale ta hala hurtowni to dla nich tylko swego rodzaju przystanek: stąd zostaną wkrótce zabrane i zapakowane do samochodu transportowego. Ten zaś dostarczy je do konkretnych punktów handlowych, czyli gdzieś, gdzie wszystkie te rzeczy znajdą już konsumenci. Żeby taki samochód dostawczy można było wyprawić w drogę, inni pracownicy hurtowni muszą jeszcze nawiązać handlowe kontakty i umowy, to znaczy skłonić właścicieli sklepów czy sieci handlowych, żeby ci zaopatrywali się w tej konkretnej hurtowni. A później całą dystrybucję trzeba bardzo uważnie i szczegółowo rozplanować – by każda partia towaru trafiła tam, gdzie powinna, według zawartej wcześniej umowy.

Udana dystrybucja artykułów spożywczych to taka, dzięki której konkretne produkty trafią w odpowiednie miejsce, ale też we właściwym czasie. Tu pod uwagę trzeba brać także i to, że żywność ma zawsze jakiś termin przydatności do spożycia – i ten termin też może wpływać na harmonogram dystrybucji. Do najmniej trwałych artykułów należy nabiał, a musi trafić na sklepowe półki dość szybko, żeby klienci mogli kupić coś, co będzie mogło jeszcze w ich lodówkach postać przez jakiś czas. Dobre rozplanowanie łańcuchów dostaw to więc podstawa, ale świadcząca dobre usługi hurtownia wysyła też w drogę pojazdy dostosowane do konkretnych produktów: jeśli więc chodzi na przykład o nabiał, to ten musi ruszyć w drogę w specjalnej chłodziarce.

Żeby wszystko skończyło się dobrze i zamówione ładunki trafiły do celu na czas i w dobrym stanie, praca całej hurtowni i wysiłki jej poszczególnych pracowników muszą się nawzajem idealnie uzupełniać.